Karabük Üniversitesi 2023 Yılı Akademik Teşvik Listesi’ne 83 puan ile birinci olarak adını yazdıran Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Zengin akademiye dair açıklamalarda bulundu.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık tarafından geçtiğimiz günlerde bir tablo halinde açıklanan 2023 yılı Akademik Teşvik Listesi’nde 83 puan ile birinci sıraya yerleşen Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Zengin İHA muhabirine hem akademik teşvik konusunda hem de akademiye dair açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına akademik kariyerinden bahsederek başlayan Karabük Üniversitesi (KBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Zengin, lisans ve bütünleşik doktora derecelerini 2009 ve 2015 yıllarında Hacettepe Üniversitesi’nden sosyal hizmet alanında aldığını dile getirerek, “Kariyerim süresince başta Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve İtalya olmak üzere birçok ülkeye akademik ve mesleki ziyaretler gerçekleştirdim. 2018 yılında doçent unvanını aldım. 2020-2023 yılları arasında Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm başkanlığı görevini yürüttüm. Çok sayıda sivil toplum örgütünün kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptım. 2024 yılının Şubat ayında 37 yaşında profesör unvanını alarak Türkiye’de sosyal hizmet alanında bu unvanı alan en genç kişi oldum.” dedi.

“Üniversiteler arası işbirliği araştırma faaliyetlerimize de yansıyor”

Üniversiteler arası işbirliklerinin akademik çalışmalara, araştırma faaliyetlerine katkı sağladığını dile getiren Prof. Dr. Zengin, yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi akademik alanda da başarı için disiplinin oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, “Örneğin her gün mesai başlamadan bir, bir buçuk saat önce işe gelerek akademik çalışmalarıma vakit ayırıyorum. Bunun yanında uluslararası olmak bir diğer etken. Kanada’da yer alan Calgary Üniversitesiyle oldukça yoğun bir işbirliğine sahibiz. Söz konusu üniversiteyle öğrenci değişimi anlaşması imzaladık geçen ay. Kanada’ya 6 aylığına bir doktora öğrencimizi gönderdik. Bu işbirliği araştırma faaliyetlerimize de yansıyor. Geçen yıl tamamladığımız ‘Kişisel Dönüşüm Hikayeleri: Pakistan, Katar ve Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek İçin Çalışan Müslüman Erkekler’ adlı proje oldukça önemliydi. Bu yıl ise aynı konuda daha geniş ölçekli bir proje yürüteceğiz kendileriyle. Bu tür girişimlerin akademik teşvik sıralaması için oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

“Akademik teşvik puanı çalışmaların bir sonucu olarak görülmeli”

Akademisyenlerin temel amacının nitelikli bilimsel üretimler yapmak olduğunu dile getiren KBÜ 2023 Yılı Akademik Teşvik Birincisi ve alanında en genç profesör ünvanına sahip olan Prof. Dr. Zengin, yüksek bir akademik teşvik puanının nitelikli çalışmaların bir neticesi olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek, “Bilimsel çalışmaları yaparken akademik teşvik en son düşünülmesi gereken boyut. Örneğin pek çok çalışmamın akademik teşvik sisteminde puan karşılığı olduğunu başvuru esnasında öğrendim. Bu nedenle akademisyenlerimizde nitelikli bilimsel üretimler yapmak temel amaç olmalı, yüksek bir akademik teşvik puanı ise bu çalışmaların bir sonucu olarak görülmeli.” dedi.

“SOSYALFEST sosyal bilimlerin insanların yaşamına nasıl dokunduğunun daha iyi anlaşılması adına oldukça önemli bir girişim”

Konuşmasında Karabük Üniversitesi 2022 ve 2023 Akademik Teşvik Listesi’nde birincilerin sosyal bilimler alanından çıkmasının da altını çizen KBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zengin, 2-3 Mart tarihlerinde Karabük Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali SOSYALFEST’in önemli bir girişim olduğunu belirterek, “Sosyal bilimler alanında da fen bilimlerinde olduğu gibi insanların yaşamda karşılaştıkları zorlukların çözümü adına proje ve modeller geliştirilebiliyor. Bu fikir kapsamında üniversitemizde bu ay gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivalinin (SOSYALFEST) sosyal bilimlerin insanların yaşamına nasıl dokunduğunun daha iyi anlaşılması adına oldukça önemli bir girişim olduğunu belirtmek istiyorum.” dedi.

“Rektörümüzün pek çok konuşmasında akademik üretkenliğin önemini vurgulaması oldukça önemli”

KBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Zengin, konuşmasında KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatik Kırışık’ın teşvik ve motivesine de değinerek, “Akademik teşvik konusunda üniversitemiz akademisyenlerini motive eden rektörümüz sayın Prof. Dr. Fatih Kırışık’a teşekkür ederim. Örneğin kendisi göreve gelir gelmez akademik teşvik sıralamasında en çok puan alan akademisyenlerin listesini rektörlük binası girişine ve fakültelere astırarak bu konuda bir farkındalık oluşturdu. Rektörümüzün pek çok konuşmasında akademik üretkenliğin önemini vurgulaması oldukça önemli.” dedi.

Genç akademisyenlere tavsiye

Genç akademisyenlere de tavsiyelerde bulunan KBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zengin, kendi hayatından da örnek verdiği konuşmasında, “Genç meslektaşlarıma tavsiyem öncelikle kendilerine güvenmeleri. Kendilerine güvenerek bilimsel çalışmalara katılmalı. Söz konusu çalışmaların çıktılarını sempozyumlarda sunmalı. Dergilerde makale olarak yayınlamaya çalışmalılar. Bu süreçte de geribildirimlere açık olmalılar. İnsan deneye yanıla öğrenir ve benim akademik gelişimim de bu şekilde oldu. İlk makalemi bir dergiye gönderdiğimde üç sayfalık bir düzeltme önerisi almıştım hakemlerden. Bu düzeltme önerileri doğrultusunda çalışmamın başlığını ve içeriğini neredeyse tamamen değiştirerek yeni bir makale yazmıştım. Böylelikle akademik üretim konunda deneyim kazandım. Son olarak karşılaştıkları her zorluğun onları güçlendirdiğinin farkında olmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.