Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği' yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte, kedi-köpek gibi ev hayvanı sahiplerinin görev ve sorumlulukları da yer aldı. Köpeğini sokağa çıkaranlar yanlarında 'hayvan pasaportu'nu da bulunduracak.

Yayımlanan yeni yönetmelikte ev hayvanlarını sahiplenme şartları, yine bu hayvanlara yönelik satış yerlerinin görev ve sorumlulukları, çevreye verilebilecek olası zarar ve rahatsızlıklara karşı alınacak önlemler gibi birçok detay yer aldı.

5 Fl H Im Hc

Sabah Gazetesi'nin haberine göre öne çıkan 10. maddede 'hayvan sahiplerinin görev ve sorumlulukları' kamuoyu ile paylaşıldı. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren görev ve sorumluluklar şu şekilde sıralandı:

1) Kedi ve köpeklerini dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak.
2) Hayvanının türüne uygun etolojik ihtiyaçlarını karşılamak. Gerekli aşıları ile tedavilerini veteriner hekime yaptırmak ve sağlığına dikkat etmek.
3) Sahiplendikleri kedi ve köpekleri kısırlaştırmak, hayvanını yavrulatmak istemesi halinde doğacak yavruları kayıt altına aldırmak suretiyle sahiplenmek veya sahiplendirmek.

Forbes, dünyanın en güçlü 100 kadınını açıkladı: Listede bir Türk yer aldı Forbes, dünyanın en güçlü 100 kadınını açıkladı: Listede bir Türk yer aldı

4) Kedi ve köpeklerinin ölmesi halinde il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirmek.
5) Ev hayvanlarının gerektiğinde bağlanması sırasında, kullanılan alet ve ekipmanların hayvana zarar vermeyecek şekilde olmasına dikkat etmek.
6) Halka açık yerlerde sahipli köpeklerini tasma ile kontrol altında dolaştırmak, hayvanın pasaportunu yanında bulundurmak ve dışkılarını temizlemek.

7) Sahip olunan hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliği ile insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olmak. Tedbirsizlikten kaynaklanan zararları tazmin etmek.
8) Hayvan bakımevinden köpek sahiplenmesi halinde, bulunduğu binada köpek bakılabileceğine ilişkin Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planını ve bu doğrultuda bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair yöneticiden temin edilen izin belgesini hayvan sahipleneceği yerel yönetime teslim etmek.

9) Hayvanın her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olmak ve terk etmemek. Ancak yeniden sahiplendirme yapılabilecek ya da hayvan bakımevlerine teslim edilebilecek.
10) Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanlar sahiplenilemez.

Kaynak: Sabah Gazetesi